Casa comuna nacional

Autor: C. AUDÍ / A. TUGAS / T. SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 15 de Març de 2010

Una realitat. Una normalitat. La Constitució ha arribat quasi a la majoria d’edat (de fet, enguany ja se celebren els divuit anys del final de la negociació per assolir la Carta Magna) i és un text assumit per la ciutadania i les institucions.

I així ho va recalcar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en el discurs posterior a la recepció oficial fet al Centre de Congressos de la capital. L’acte va aconseguir aplegar en una mateixa sala el ventall més ampli d’Andorra. Des de la màxima cúpula de l’executiu –que es va encarregar de saludar, un a un i amb una encaixada de mans inclosa, els assistents a la cita– fins a representants dels organismes empresarials, culturals i associatius del país. Tampoc no hi va faltar un més que destacable desplegament dels ambaixadors acreditats al Principat.

Bartumeu no va voler deixar escapar l’ocasió per fer balanç del text constitucional i va pronunciar que “no endebades, la Constitució és l’escenari pel qual ens movem, on s’acull l’activitat institucional i política”. També va apuntar que la societat andorrana “s’ha fet seu” el text perquè “hi som representats totes i tots: els nostres drets i els nostres deures”. El cap de l’executiu va definir la Carta Magna com “la casa comuna nacional”. I és per aquest precís motiu, perquè engloba els diferents estrats,que considera que “tots estem convidats a participar” del progrés del país, en les millores i en les “il·lusions col·lectives”.

Les al·lusions a la crisi econòmica i a les negociacions per fer sortir el país de la llista grisa dels països no cooperants en matèria fiscal tampoc no van passar de llarg en el discurs oficial. “Hem aconseguit, en unes circumstàncies molt complexes, recuperar les bones relacions amb els nostres veïns i amb l’OCDE”, va voler recordar. Ara, la propera parada és més que clara: els convenis per evitar la doble imposició amb els Estats veïns que han de contribuir a incrementar l’arribada d’inversions per a Andorra.

pdf3.jpg