Naudi avisa que la falta de pressupost retardarà la inversió al cos de bombers

Autor: m. m.
Font: bon dia
Publicat el: 9 de Març de 2010

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va avisar ahir que la manca de pressupost “dificultarà i retardarà” la inversió al departament de bombers.

Naudi va assegurar que la situació actual afectarà la “reposició de material” per un valor d’entre 200.000 i 300.000 euros i va afirmar que el retard pot ser “de dies o mesos”. De la seva banda, el director dels bombers, Joan Carles Recasens, va elevar la inversió que en pot resultar afectada a una xifra entre 800.000 euros i 1 milió i va posar en dubte que es pugui arribar a solucionar tot mitjançant l’aprovació de crèdits extraordinaris.

La celebració de la festa del patró dels bombers, Sant Joan de Déu, es va desenvolupar ahir en un ambient distès, lluny de les tensions generades en els últims dos anys. Les crides al consens i la sintonia més gran entre els agents i la direcció va ser la tònica d’una celebració que va culminar amb l’entrega de diplomes a tots els oficials i sotsoficials per la formació de foc.

L’acte, que va comptar amb una àmplia representació de dirigents socialdemòcrates –entre els quals hi havia el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el síndic general, Josep Dallerès– i amb la presència casual del líder d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, únicament va tenir de nota negativa la constatació que el funcionament en dotzenes parts afectarà una inversió que, segons Naudi, ja s’havia retardat “en els últims anys”.

El ministre va estimar una xifra d’inversió en reposició de “petit material” –com ara cascos, mànegues o cordes– d’entre 200.000 i 300.000 euros, que haurà d’esperar. Així mateix, Naudi va apuntar que “estem treballant amb material que no és d’última generació” i que cal renovar. No obstant, el titular d’Interior va mantenir que “anirem avançant el més indispensable i, si cal, tirarem endavant crèdits extraordinaris”.

Per la seva banda, el director del cos especial va argumentar que “el fet que no s’hagi aprovat el pressupost deixa sense efecte el capítol 6 d’inversió”, que va elevar a una xifra propera al milió d’euros. Recasens va assegurar que “hi ha una sèrie de material que està obsolet”, com ara el d’excarceració, i va apuntar també la necessitat d’adquirir material i un vehicle d’enderroc. Així mateix, el director dels bombers va lamentar que serà difícil aconseguir crèdits extraordinaris per arreglar algun material concret, com és el cas del telèfon de muntanya, que “s’ha espatllat i cal comprar-ne un de nou”.

Reestructuració del cos

Pel que fa a l’aprovació del projecte de llei de bombers, el ministre va apuntar que es retardarà i no es compliran les previsions inicials, ja que “la intenció era que estigués abans de l’estiu, però el volem treballar bé i el volem contrastar amb el cos”. Naudi, que va qualificar la norma d’“indispensable”, va estimar que “l’esborrany estarà bastant avançat a principis d’estiu”.

El cap de Govern va destacar durant el seu discurs l’“eficàcia” i el “reconeixement” del cos especial i va assegurar que la reestructuració del departament l’ha de fer “més àgil i coordinat”. Finalment, Bartumeu va assegurar que es prioritzarà els plans de formació i va apel·lar als bombers i als comandaments a “seguir treballant per una millora global de la tasca d’anticipació, de prevenció i de pedagogia”.

pdf3.jpg