L’OCDE anuncia que examinarà l’aplicació pràctica dels convenis

Autor: Ricard Poy
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 25 de Febrer de 2010

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va destacar ahir que Andorra ha sortit de la llista grisa de paradisos fiscals amb brillantor, ja que ha signat acords amb França, Espanya i Portugal.

El cap de l’àrea fiscal de l’OCDE, Pascal Saint-Amans, va posar de manifest que aquests acords “substancials” donen una gran “credibilitat” a la voluntat andorrana d’intercanviar informació fiscal ja que els països veïns són els potencials demandants de dades.

Saint-Amans destaca la “qualitat” dels acords tricolors en comparació amb els d’altres països de la llista, que han optat per signar majoritàriament amb estats amb els quals tenen clar que mai no tindran cap demanda d’informació, o perquè són molt llunyans o perquè estaven dins de la llista grisa. A la pràctica, però, és igual. Andorra va sortir ahir automàticament en superar els dotze acords i per a la resta les regles són les mateixes.

El responsable fiscal de l’OCDE vol deixar clar, però, que haver signat els acord és compromís ineludible “però no suficient” per mantenir un Estat fora de la llista grisa. Saint-Amans va explicar ahir al Diari que ara començaran “els exàmens” per als països que han perdut la consideració de paradisos fiscals. Aquest examen s’iniciarà la setmana vinent, ja que el termini per sortir de la llista acaba el 28 de febrer. I els exàmens tindran un vessant teòric i un de pràctic. El primer serà en l’àmbit teòric i consistirà que l’OCDE comprovarà que la legislació interna del país i el contingut dels convenis siguin correctes per a l’intercanvi d’informació fiscal.

Casos concrets
L’examen teòric no hauria de presentar problemes per a Andorra, però Saint-Amans va incidir ahir que la veritable prova de foc arribarà amb el pràctic. L’OCDE i el Global Tax Forum volen comprovar que quan es produeixi una demanda concreta d’informació fiscal els mecanismes funcionen perquè el resultat sigui òptim. Fins que no es constati definitivament que l’aplicació pràctica és correcta no es considerarà definitivament que Andorra és un país cooperant en matèria fiscal.

Llarg camí en poc temps
El directiu de l’OCDE va mostrar-se “molt satisfet” pel camí que ha recorregut Andorra en poc temps. Saint-Amans va incidir que fa un any el Principat es trobava encara dins d’una llista negra de paradisos fiscals en què només hi havia tres estats (els companys eren Liechtenstein i Mònaco). En aquest últim any “s’han canviat lleis i s’han implementat de forma substancial els estàndards” que marca l’organització per intercanviar informació fiscal. Per això, considera que el cas del Principat és un exemple de bones pràctiques per deixar de ser un paradís.

 ACORDS AMB ELS SET PAÏSOS NÒRDICS I ES PARLA AMB AUSTRÀLIA, ELS EUA I ALEMANYA

Amb la signatura dels convenis d’intercanvi d’informació fiscal amb els set territoris nòrdics a la vegada (Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Islàndia, Suècia, Illes Fèroe i Groenlàndia), Andorra va certificar ahir l’èxit de la seva cursa per sortir de la llista grisa de paradisos elaborada la primavera passada per l’OCDE. El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va ser l’encarregat d’estampar la rúbrica del Principat en els documents. Amb els tancats ahir, a París, ja són disset els acords que s’han assolit, entre els quals els considerats “de qualitat”, amb França, Portugal, Espanya o Bèlgica.

Espot va destacar que “tenim la quantitat i la qualitat segons els estàndards de l’OCDE i estem molt contents d’haver assolit aquesta fita per al nostre país”. La mateixa organització internacional va confirmar  ahir l’entrada del Principat en la relació d’aquells territoris que són considerats cooperants en matèria fiscal.

La feina, però, no acabarà aquí. El ministre va assegurar  que estan “disposats a signar amb qualsevol país que tingui interès sempre amb la visió de transparència i voler pertànyer a la comunitat internacional”. De fet, el responsable d’Afers Exteriors va avançar en la roda de premsa posterior a les signatures que ja s’ha arribat a un acord amb Austràlia, pendent de trobar una data per a la signatura. També s’han encetat negociacions amb els Estats Units i amb Alemanya, entre d’altres països.

De la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar que està “satisfet” per deixar la llista grisa, però va optar per posposar fins avui les valoracions.

pdf3.jpg