L’Executiu vol reduir fins a un 10% el consum energètic en edificis públics abans del 2013

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 18 de Febrer de 2010

El Consell de Ministres va aprovar ahir el Pla Director d’Estalvi i eficiència energètica en l’Administració pública, que s’ha marcat com a fita reduir el consum en aquest àmbit com a mínim fins a un 5% enguany.

Segons va explicar el ministre d’Economia i Finances Pere López, «la voluntat és assolir fins al 31 de desembre del 2012 un 5% addicional d’estalvi i, per tant, d’un 10% en total». Pel ministre, «aquest pla director s’ha aprovat tenint en compte el rol exemplar que ha de tenir l’Administració»

El Pla estableix unes mesures per dur a terme una gestió energètica eficient dels edificis de l’Administració general, els de les entitats parapúbliques i els de les entitats públiques amb participació majoritària de l’Administració general. Per poder avaluar l’eficàcia de les mesures preses es crearà un sistema d’informació que facilitarà aquesta tasca.

U na de les iniciatives que es posarà en marxa és el control de les temperatures màximes i mínimes als edificis públics, que serà obligatòria a partir del 24 de febrer. Com a norma general la temperatura en aquestes instal·lacions no podrà ser inferior a 24º C durant els mesos d’estiu, ni superior a 21º C durant els mesos d’hivern. De manera excepcional, aquests límits es podran modificar per causes justificades en les diverses dependències dels centres sanitaris assistencials i d’altres que, per la seva funcionalitat, necessitin operar en temperatures específiques. També es farà formació sobre l’estalvi energètic entre el personal de l’Administració per conscienciar- lo de la importància que té. López va assenyalar que la despesa energètica als edificis de l’Administració general havia estat de 3,5 milions.

D’altra banda, el ministre d’Economia i Finances va informar que el proper dilluns es mantindrà una reunió entre el Govern i representants de FEDA i l’associació d’entitats energètiques que representa les mútues parroquials per tractar sobre les futures tarifes elèctriques i una possible rebaixa de l’energia a les estacions d’esquí.

Andorra signarà dimecres vinent a París set acords d’intercanvi d’informació fiscal

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, ratificarà dimecres de la setmana vinent a París set nous acords d’intercanvi d’informació fiscal amb Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Islàndia, Groenlàndia i les Illes Fèroe. Segons va explicar López, «amb els 10 acords que ja s’han signat faran un total de 17 i això provocarà que l’OCDE tregui Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals».

Es necessitava un mínim de 12 acords per sortir d’aquesta llista de paradisos fiscals i a més que alguns dels convenis fossin «de qualitat», és a dir amb països de l’entorn amb els quals hi ha vincles importants com Espanya, França o Portugal. Tots dos aspectes, doncs, s’hauran assolit quan es rubriquin aquests acords.

López va afirmar que quan s’hagin signat aquests set convenis amb països i territoris nòrdics s’entraran tots els acords a tràmit parlamentari perquè el Consell General els ratifiqui el més aviat possible. El ministre d’Economia i Finances també va assegurar que Andorra està en negociacions amb els Estats Units, Alemanya i Austràlia per rubricar nous convenis d’intercanvi d’informació fiscal.

pdf3.jpg