El Govern tancarà el dia 24 la xifra d’acords fiscals exigits per l’OCDE

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 15 de Febrer de 2010

Andorra completarà dimecres de la setmana vinent, el dia 24 de febrer, el repte imposat pels països del G-20 a la cimera de Londres del 2 d’abril passat, fent els deures obligats per la comunitat internacional menys d’un any després que fos introduïda primer a la llista negra –aquells qui no demostraven un compromís per procedir a l’intercanvi d’informació– i a la llista grisa, on encara roman, que inclou totes aquelles jurisdiccions compromeses amb la transparència en matèria fiscal i que estan en vies de firmar els dotze acords d’intercanvi d’informació mínims exigits.

Així ho van assenyalar fonts del Govern, que van confirmar com la de la setmana vinent serà la data finalment programada per tal que el Principat conclogui l’adequació als estàndards mundials.

De fet, i segons ja s’ha indicat diverses vegades tant per part del cap de Govern, Jaume Bartumeu, com pel ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, Andorra no es vol estancar en la xifra dels dotze, sinó que, al contrari, superarà amb escreix aquest nombre. Així succeirà dimecres vinent, a París, quan les esperades rúbriques es produiran amb set països nòrdics –entre els quals hi ha Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. Espot serà l’encarregat de fer-ho, precisament, a la ciutat on l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha liderat aquesta lluita antiparadisos fiscals amb l’impuls del G-20, té la seva seu, un fet que atorga un simbolisme especial.

Curiosament, en campanya electoral, des d’ApC es va recomanar seguir el camí del Regne Unit, que havia aconseguit que les jurisdiccions sota el seu paraigua –Jersey, Guernsey i l’Illa de Man– superessin la consideració negativa de l’OCDE subscrivint acords amb aquestes jurisdiccions, igualment obertes a aquest tipus de convenis, com també passava amb els països nòrdics. Finalment, els acords arribaran, però de forma posterior als considerats “de qualitat” amb França, Portugal i Espanya –per aquest ordre– que han estat els que han anat traient a Andorra l’etiqueta de paradís fiscal molt abans que ho faci oficialment l’OCDE, amb molta probabilitat tindrà lloc abans que acabi aquest mes de febrer.

ALEMANYA I AUSTRÀLIA, A PUNT

A banda dels països nòrdics, les futures rúbriques amb Alemanya i Austràlia també estarien ben a prop. De fet, aquests últims ja van manifestar la seva ferma disposició a signar l’intercanvi d’informació a la visita feta fa pocs mesos per l’ambaixador d’Austràlia a Andorra i Espanya resident a Madrid, Noël Campbell, que es va reunir ahir al matí amb Bartumeu, que li va demanar al diplomàtic l’establiment de l’acord. Mentrestant, el Govern també ha parlat durant les últimes setmanes d’avenços en les negociacions amb altres jurisdiccions com ara el Regne Unit o els Estats Units, acords que també estarien en una fase força avançada.

Tots els acords que s’assoleixin hauran de ser ratificats, tal i com estableix la llei d’intercanvi d’informació, pel Consell General, un tràmit que, a la vista de la bona sintonia que en aquesta matèria han tingut socialdemòcrates i reformistes –primer donant llum verd al projecte de llei d’Intercanvi d’informació a la demanda en matèria fiscal i, després, sense que la oposició qüestioni la no-retroactivitat, cosa que sí s’ha fet repetidament des d’ApC– no hauria de ser un tràmit complicat.

pdf3.jpg