La reforma pendent

Autor: R. de C.
Font: El Triangle
Publicat el: 4 de Gener de 2010

Els complicats equilibris que ha de fer el Govern socialdemòcrata de Jaume Bartumeu pel fet de no tenir una majoria folgada al Consell General i el debat del pressupost per al 2010, que ha posat contra les cordes la recuperació econòmica del país, han deixat de costat un dels debats polítics més interessants des que es va aprovar la Constitució l’any 1993 i que l’actual cap de Govern té la intenció de clarificar quan pugui.

Un debat que, de moment, haurà d’esperar i no es produirà tan aviat com agradaria al Govern per la feblesa aritmètica a la qual està sotmès. Es tracta de la línia divisòria entre el poder de l’Estat i el poder dels comuns i, a l’hora de marcar aquesta divisió, reformular el pacte constitucional revisant competències dels uns i dels altres i refent la filosofia en la dotació econòmica que les set corporacions locals reben del Govern.

Això, a la pràctica, es trasllada amb una reforma legislativa  pel que fa a dues llis qualificades: la de delimitació de competències i la de transferències als comuns. A més, no es descarta arribar a modificar puntualment la de finances comunals, sobretot davant del context generalitzat de crisi econòmica.

(…)

pdf3.jpg