Bartumeu diu que si el pressupost no es pot aprovar hi haurà una contracció econòmica

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 18 de Desembre de 2009

«En cap cas hi haurà eleccions anticipades abans del 2011. No hi haurà, doncs, eleccions el 2010». Així va resumir ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, la postura de l’Executiu davant la decisió d’Andorra pel Canvi (ApC) de votar contra el pressupost, que s’afegeix a la postura contrària de Coalició Reformista (CR).

Bartumeu va afirmar que es pot funcionar amb dotzenes parts prorrogades del pressupost del 2009, però que això tindrà com a conseqüència una contracció de l’activitat econòmica.

Bartumeu va especificar que «45 milions d’euros en inversions quedarien paralitzades ». Segons el cap de Govern, no es podrien invertir quasi 10 milions destinats a la Seu del Consell General, 11 milions en obres públiques, tres milions en l’hospital i 3,6 milions en equipaments escolars entre d’altres partides. A més, Bartumeu va declarar que «no es pot amb les dotzenes parts afrontar la despesa de la residència per a gent gran El Cedre ni es pot preveure l’aportació de l’Estat per poder desenvolupar la nova Llei de la CASS». Per aquest motiu, el líder de l’Executiu va declarar que Andorra pel Canvi i el president del seu grup parlamentari, Eusebi Nomen, estan «en la línia del bloqueig i del sabotatge institucional ». Encara va anar més enllà i va afirmar que «ara estem en un intent clar de bloquejar el Govern, de fer saltar un Govern que alguns consideren il·legítim».

El resum de la situació política actual de Bartumeu va ser molt clar: «Els consellers d’Andorra pel Canvi han optat per bloquejar les institucions ». Sobre l’alternativa proposada per Andorra pel Canvi d’intentar arribar a un acord de legislatura, va afegir que «nosaltres no podem fer cap més oferta a ApC. Hi ha alguna voluntat que no sigui que nosaltres, amb 14 consellers, haguem de cedir a una pretesa frontissa?». Finalment, Bartumeu va dir que en el debat del pressupost «no prosperaran les esmenes a la totalitat i després ja veurem el que passa».

Bartumeu també va reiterar que Andorra està vivint la crisi més greu de les últimes dècades i que «les arques públiques estan buides». Sobre aquesta qüestió, va afegir que «el que em fa por és que hagin vingut les entitats financeres i ens hagin dit que ens tallen l’aixeta».

També va parlar de l’informe de la Cambra de Comerç sobre l’impacte de l’IVA, del qual va assegurar que té «moltes mancances tècniques » i va concloure que «crec que en aquest punt la Cambra s’ha equivocat». A més a més, va fer una autocrítica sobre el calendari dels horaris comercials. «No es va tenir en compte la situació del Pas. Com a mínim en la qüestió de determinats diumenges, haurem de revisar el calendari», va incidir el cap de l’Executiu.

pdf3.jpg