El personal de relació especial costa al Govern mig milió de € l’any

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Desembre de 2009

El Butlletí del Consell General emès ahir va incloure, entre altres temes, la resposta a la pregunta escrita formulada pel conseller del grup parlamentari reformista Amadeu Rossell, en què el massanenc s’interessava pel nombre d’assessors i càrrecs de relació especial que prestaven els seus serveis als diferents ministeris de Govern.

Una pregunta que, de fet, evocava la feta pràcticament ara fa un any, quan van ser els socialdemòcrates els que van interessar-se per la mateixa informació. La realitat, però, dista molt entre un exercici i un altre, un fet que, d’altra banda, havia de produir-se atenent a la declaració d’intencions del cap de Govern, Jaume Bartumeu, des del mateix inici de legislatura. Així, la resposta feta per la via parlamentària reflecteix com, “pel que fa al conjunt de personal de relació especial, es comptabilitzen 15 professionals”, una informació que es complementa amb el salari mensual d’aquests treballadors, que, ara fa un any, arribaven fins als 36.

Si bé numèricament la reducció ha estat de més de la meitat, en terreny pressupostari les xifres reflecteixen una disminució encara més dràstica. Concretament, el Govern paga mensualment en concepte de sous a aquest personal de relació especial 43.884 euros, l’equivalent a uns 526.943 euros l’any. Tot i la important partida econòmica destinada a aquest tipus de personal, la diferència arriba amb la comparació davant les xifres que aquest rotatiu ja va publicar el 24 de novembre de l’any passat, quan la suma dels honoraris dels 13 més ben pagats representava 970.943,52 euros l’any.

UNS TOPALLS MÉS HUMANS

La informació que signa el mateix Bartumeu i que ahir va ser de domini públic mostra com, d’entre la quinzena de treballadors de relació especial, els que més cobren són el responsable de Pressupost i Patrimoni, la persona adscrita al ministre d’Economia i Finances i la responsable de Benestar, tots tres amb 4.500 euros al mes.

L’any passat, per arribar a una xifra com aquesta s’havien de comptabilitzar primer sis salaris per a personal de la mateixa categoria, un rànquing que l’encapçalava el coronel Axel Bousses, amb 16.079 euros mensuals, i que era seguit per salaris com ara el de Benoit Melon –Cultura– amb 10.389 euros al mes; Joan Ramon Peralba –Policia– amb 9.148 euros al mes; Josep M. Francino –Interior– amb 6.206 euros mensuals; Joan Oliver –Finances– amb 5.641 euros mensuals, i Sergi Rios –Funció Pública– amb 5.407 euros al mes. D’aquesta manera, l’Executiu, que en el Projecte de llei de pressupost per a l’any vinent reduirà la despesa de personal únicament el 0,33% –aquesta no és més significativa per l’augment de les cotitzacions, l’increment de les prestacions socials i pensions de jubilació i la formació i d’altres prestacions del personal–, ha estalviat en personal de relació especial, així com en el nombre d’ambaixadors i en el salari dels càrrecs polítics.

LA RESTA DELS ESPECIALS

Per sota de les tres remuneracions de 4.500 euros al mes, se situa la del “coordinador de la societat d’engreix i comercialització de bestiar del país i supervisió de l’escorxador nacional”, que percep 3.974,02 euros mensuals; seguit de ben a prop del cap de premsa del Govern, amb 3.750 euros al mes. Ja més distanciats, segueixen la llista l’adscrit a Comunicació, amb 2.770 euros al mes; i la coordinadora de Polítiques de Joventut, amb 2.500 euros mensuals.

Amb 2.270 euros al mes, hi ha la secretària del ministre d’Economia i també la del de Finances –totes dos al departament de Pere López– i dues secretàries més que treballen amb el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay. La llista és tancada pel director de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior, que té una retribució fixada en els 1.500 euros al mes.

pdf3.jpg