L’examen del Greco, per l’any que ve

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Desembre de 2009

El Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa procura augmentar la capacitat dels seus membres per lluitar contra la corrupció mitjançant el seguiment, gràcies a un procés d’avaluació mútua i pressió, del compliment dels compromisos en aquesta matèria i, en particular, l’acatament dels 20 principis rectors de la lluita contra la corrupció i l’aplicació de la convenció de dret penal i altres instruments jurídics internacionals.

El Greco defineix un procediment mestre que pot adaptar-se als diferents instruments que s’examina. Està obert a la participació dels estats membres del Consell d’Europa i d’uns altres que no ho siguin, en peus d’igualtat. La conversió en part de la convenció de dret penal o d’altres instruments del Consell d’Europa comporta, automàticament, l’obligació de participar en el Greco i d’acceptar els seus procediments de control, i això implica el reordenament legal de les recomanacions d’aquest organisme. Tal com assenyala el preàmbul del Conveni penal contra la corrupció del Consell d’Europa, “la corrupció és una amenaça per a la preeminència del dret, la democràcia i els Drets de l’Home”. El Greco es va crear l’1 de maig del 1999 després que cinc anys abans, el 1994, els ministres europeus de Justícia arribessin a la conclusió que la corrupció era una greu amenaça.

Ara fa tres anys que l’organisme va adoptar un informe d’avaluació sobre Andorra, amb 18 recomanacions adreçades a millorar els mecanismes de prevenció de la corrupció, entre ells una que apuntava la necessitat de reforçar el paper del Tribunal de Comptes i del Departament d’Intervenció General en el control de la corrupció.

A principi d’aquest any l’organisme va anunciar la qualificació obtinguda al report de conformitat, que mostrava com Andorra havia superat la meitat de les recomanacions , que corresponien als treballs de sensibilització anticorrupció, l’augment del nombre de fiscals i batlles, l’especialització de les batllies, el secret professional i la cooperació, les tècniques especials d’investigació, la confiscació de l’equivalent a les infraccions, la confiscació de bens, l’augment del camp d’aplicació sobre el blanqueig i la corrupció i, finalment, la sensibilització de l’Administració fiscal.

Però no es pot caure en la complaença, ja que hi ha nou més que no van passar les recomanacions, i això implica que queden canvis per fer encara per aconseguir una major implicació. El cap de Govern vol aconseguir l’any que ve que Andorra aprovi l’examen i per tant compleixi amb els compromisos. Seria una bona notícia i un gran prestigi per al país.

pdf3.jpg