Andorra i el Regne Unit ultimen l’acord d’intercanvi

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 de Desembre de 2009

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va viure ahir una intensa jornada de relacions diplomàtiques, completant les cites d’agenda, cronològicament, amb l’ambaixador especial de Finlàndia, Pasi Patakalio; el nou ambaixador britànic a Andorra, Giles Paxman, i l’antic president del Consell Federal Suís, Joseph Deiss.

Amb Paxman, Espot va protagonitzar una de les reunions més esperades amb el representant del Regne Unit a Espanya i, per extensió, al Principat, ultimant, entre altres temes en curs, “la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació en matèria fiscal”, segons va informar el servei de premsa de Govern.

Espot i Paxman també van abordar el reconeixement i homologació dels permisos de conduir, al temps que van estudiar la possibilitat de “facilitar l’accés dels andorrans al mercat del Regne Unit i promoure el turisme britànic a Andorra”, que, de fet, està en decadència en els últims anys, motiu pel qual tots dos representants van cercar línies d’implementació futura. Paxman també va demanar al Govern suport per a la candidatura britànica al Comitè Contra la Discriminació Racial de les Nacions Unides, agraint “els nombrosos suports” rebuts en diferents organismes internacionals. Com és habitual en aquestes trobades, tots dos representants van acordar, segons el Govern, “treballar per reforçar i estrènyer les excel.lents relacions”.

A primera hora del matí, Espot va rebre a l’ambaixador especial de Finlàndia, diplomàtic que es va desplaçar a Andorra per demanar personalment el suport del Govern a la candidatura finlandesa com a membre no permanent del Consell de Seguretat pel bienni 2013-2014, tot i que les eleccions per assumir-ne aquesta responsabilitat no tindran lloc fins al 2012.

CONVERSA AMB L’EXSUÍS

Finalment, Espot es va entrevistar amb l’antic President del Consell Federal Suís, Joseph Deiss, que també demanava a Andorra el seu suport, en aquest cas de cara a la candidatura que ell mateix protagonitzar per tal d’ocupar la Presidència de l’Assemblea General de les Nacions Unides a partir del pròxim mes de setembre, càrrec amb una durada d’un any.

Amb aquesta finalitat, Deiss, antic representant del Partit Demòcrata Cristià (PDC), va explicar a Espot el seu programa de treball. L’altre candidat europeu que s’ha presentat per presidir l’assemblea és l’exministre d’Afers Exteriors de Bèlgica i antic comissari europeu Louis Michel. Amb la jurisdicció belga, Andorra va signar fa unes setmanes l’intercanvi d’informació fiscal.

pdf3.jpg