Bartumeu i Sócrates signaran dilluns a Estoril l’intercanvi de dades fiscals

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 26 de Novembre de 2009

Andorra signarà dilluns de la setmana vinent el novè acord d’intercanvi d’informacions fiscals, aquest cop amb Portugal. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el primer ministre portuguès, el socialista José Sócrates, rubricaran l’acord a Estoril.

Així ho va anunciar ahir el mateix Bartumeu en la compareixença de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres. En la trobada d’ahir, el gabinet socialdemòcrata va donar llum verd al text de l’acord que dilluns rubricarà el cap de Govern. La signatura coincidirà amb la 19a reunió de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que aquest any se celebra a la ciutat portuguesa d’Estoril.

L’acord amb Portugal és el novè dels 12 que Andorra necessita per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE, tot i que Bartumeu va reiterar ahir que el Govern ja treballa amb la previsió de tenir 15 acords firmats en un breu període de temps. Com la resta de convenis fiscals signats, l’acord amb Portugal conté un memoràndum segons el qual el Govern lus es compromet a negociar l’aixecament de la doble imposició un cop el Principat tingui enllestida la seva imposició interna homologable als estàndards internacionals.

El Govern va començar les negociacions amb Portugal durant l’estiu, abans de l’aprovació de la llei d’Intercanvi d’Informacions en Matèria Fiscal. Les converses, però, van quedar aturades per la campanya electoral portuguesa de les eleccions generals del 27 de setembre, comicis que van confirmar els socialistes de Sócrates al poder.

Bartumeu va explicar ahir que les negociacions amb la resta de països avancen a bon ritme i que ja hi ha altres acords tancats o pràcticament tancats. Tot i així, la proximitat de les dates nadalenques i la dificultat per fer coincidir les agendes fa preveure a l’Executiu que potser no serà possible arribar a la fita dels 12 o dels 15 acords abans de final d’any. El cap de Govern va voler ahir curar-se en salut i, tot i que no va descartar nous acords durant el desembre, no es va comprometre a treure el Principat de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE abans del gener del 2010. Andorra és, en aquests moments, l’únic país europeu que no ha sortit de la llista.

pdf3.jpg