Els casos de maltractaments a les dones han crescut enguany un 27% respecte del 2008

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 25 de Novembre de 2009

L’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) ha atès des de principis d’any 162 casos de maltractaments a dones, xifra que suposa un increment d’un 27,1% respecte a les 118 víctimes de violència domèstica ateses el 2008.

Així ho van donar a conèixer ahir el secretari d’Estat de Salut, Jesús de Tena, i Magda Mata, responsable del Departament de Benestar i Família. Segons va explicar Magda Mata, hi ha dues possibles explicacions respecte a aquest increment. D’una banda, va dir, es coneix més l’Equip d’Atenció Integral a la Dona i hi ha menys por entre el col·lectiu femení a l’hora de denunciar que han estat víctimes de maltractaments. Però d’altra banda, va assegurar Mata, «hi ha la possibilitat que la violència de gènere creixi durant una època de crisi».

Pel que fa a la tipologia dels abusos denunciats per les dones des de començament d’any, un 24% han estat de tipus físic, un 32% psicològic, un 12% social, un 9% sexual i el 23% econòmic. Magda Mata va afegir, però, que la majoria de les persones que pateixen abusos són per diversos factors. El 71% de les dones que enguany han estat ateses per abusos per l’Equip d’Atenció Integral a la Dona van rebre assistència jurídica. Dels 162 casos atesos durant el 2009, 79 continuen oberts i 83 expedients han estat tancats.

La majoria de dones ateses per l’Equip d’Atenció Integral a la Dona han estat portugueses (34%), espanyoles (28%), andorranes (17%) i franceses (6%). El 25% de les dones que van ser ateses treballen al comerç, un 23% com a personal domèstic i un 17% a l’hoteleria.

Jesús de Tena va explicar que des del Govern havien decidit dur a terme diverses mesures per lluitar contra la violència de gènere. La primera consisteix en la substitució des d’ahir del telèfon de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona per un número de 3 xifres: el 181 perquè sigui més fàcil de memoritzar. El secretari d’Estat de Salut també va explicar que el Consell de Ministres aprovarà avui la modificació del reglament de prestacions socials perquè desaparegui com a requisit el període mínim de residència i així les dones víctimes de violència de gènere puguin beneficiar-se dels ajuts. L’ajuda es facilitarà des del primer moment sense que hi hagi un període mínim de residència prefixat.

A més, es crearà una Comissió de Treball per a la igualtat adscrita al Departament de Benestar, amb la participació de diversos departaments de l’Executiu, un representant dels comuns i de les associacions de dones. La Comissió tindrà com a principal objectiu identificar les desigualtats existents i dur a terme les propostes i mesures correctores escaients per poder eliminar-les.

Finalment, l’Executiu té la intenció d’elaborar un projecte de pisos d’acollida temporal per poder oferir una atenció plena a les dones víctimes de la violència de gènere. En aquest àmbit cal destacar que enguany 21 dones han estat acollides en hotels per l’Equip d’Atenció Integral a la Dona i dues més van ser acollides per famílies.

pdf3.jpg