La incorporació d’Andorra a la Unió Europea serà parcial per mantenir les especificitats

Autor: ANA
Font: Més Andorra
Publicat el: 20 de Novembre de 2009

La incorporació del Principat a la Unió Europea va centrar ahir un dels debats de la primera jornada de la IV Cimera sobre el Futur d’Europa, que es desenvolupa des d’ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’excap de Govern d’Andorra, Òscar Ribas Reig, l’ambaixadora a Brussel·les, Imma Tor,i l’ambaixador  espanyol, Eugeni Bregolat, van coinciditr en la necessitat que Andorra s’incorpori a la UE, però l’acord que finalment s’assoleixi ha de garantir un marc favorable per a un estat petit com és el Principat.

Òscar Ribas va comentar que el tractat de Lisboa obre una oportunitat única per als països petits. L’excap de Govern va argumentar que «les condicions sota les quals Andorra s’incorporarà finalment a la UE, les ha de posar l’altre costat, però òbviament el país haurà de prendre posicionaments durs per fer valer les seves particularitats». Pel veterà polític «els petits estats han d’adquirir un estatus que els permeti mantenir la seva identitat i sobirania».

Per la seva banda, l’ambaixadora d’Andorra a Brusselles, Imma Tor, va afirmar que «no hi ha altra opció per Andorra que no sigui la UE, perquè pertànyer a Europa només comporta avantatges».

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, també va aprofitar el seu discurs inaugural de la Cimera per anunciar la rúbrica de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya. Així, a l’espera de posar data a la signatura definitiva –que serà segur abans que s’acabi el 2009, segons el ministre d’Economia i Finances, Pere López–, el text ja està tancat i les dues parts hi estan d’acord. Aquest serà, doncs, el novè conveni d’aquestes característiques que pujarà en el marcador d’Andorra dels dotze necessaris per sortir de la llista de països no cooperants de l’OCDE. En la mateix àmbit, Bartumeu va explicar que els negociacions amb el govenr portuguès estan molt avançades.

En el debat plenari d’obertura, els ponents van concloure que la recessió econòmica no se superarà fins que no es replantegi el model de creixement, i aquest es basi en la innovació i en potenciar «els serveis globals de qualitat» en detriment de la fabricació de productes, segons el president de Competitiveness, Emiliano Duch. En la mateixa línia, la investigadora del Center for European Policy Studies, Cinzia Alcidi, creu que el creixement econòmic ha de deixar de basar-se en les bombolles immobilàries i financeres.

Finalment, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va recomanar a Andorra  que busqui «una cosa pròpia» per vendre, com poden ser trobades internacionals o en el sector de l’ensenyament.

pdf3.jpg