Aposta del Govern per la reforma de l’administració i del sistema sanitari

Autor: m. m.
Font: bon dia
Publicat el: 28 d'Octubre de 2009

Els pressupostos de l’Estat per a l’exercici 2010 denoten la ferma aposta del Govern per la reforma de l’administració i el desenvolupament de sistemes d’informació, d’una banda, i pel desenvolupament del ministeri de Salut, Benestar i Treball, que augmenta les despeses en un 69% amb relació al 2009, passant d’una dotació pressupostària de 36,2 milions a 61,1 milions d’euros.

Les transferències al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), aquesta última com a conseqüència de l’entrada en vigor de la Llei de la CASS, suposen bona part del pressupost per al ministeri de Salut, Benestar i Treball, amb un global d’uns 37 milions, mentre que el Govern dedica tres milions per a les prestacions del subsidi d’atur.

Pel que fa al departament de Presidència, el Govern hi dedicarà fins a 58,8 milions d’euros, un 24% més que el 2009, quan se’n van preveure 47,4. Un total de 13 milions es destinaran a la creació i desenvolupament de la secretaria d’Estat per la reforma de l’Administració i promoció de la societat del coneixement, una aposta de l’executiu que aglutina els serveis ja existents i preveu la millora de serveis, especialment l’informàtic.

De fet, l’executiu preveu un increment de les despeses per a tots els ministeris, tret del d’Economia i Finances i el d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. El primer ministeri veu reduïdes les partides de despeses en un 22,33%, passant dels 100,2 milions fins als 77,8 previstos per al 2010, mentre que el ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals passa de de 7,4 a 6,9 milions d’euros, amb una rebaixa del 6,5%.

Així mateix, l’executiu manté força estable la dotació al ministeri d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, amb unes despeses previstes de 75,6 milions d’euros que permetran fer front a obres com les del túnel del Dos Valires o el desviament de Sant Julià. El Govern incrementa també el pressupost de despeses per als ministeris d’Educació i Cultura, amb augment de l’11,2% (71 milions) i del 14% (32,4%), respectivament.

pdf3.jpg