El pressupost presentat per al 2010 preveu un dèficit de prop de 77 milions d’euros

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 28 d'Octubre de 2009

El Govern va entrar ahir a Sindicatura els pressupostos per al 2010. En aquests, es preveu una reducció dels ingressos de més del 14% i un augment de les despeses del 7%. Així, s’han pressupostat uns ingressos de 307 milions d’euros i gairebé 384 de despeses, el que es tradueix en un dèficit de 76,8 milions d’euros.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va insistir en què el pressupost s’havia fet en base a la previsió de liquidació de l’exercici actual per justificar les diferències amb el pressupost anterior. López també va assegurar que aquest dèficit és necessari ja que «el 2010 és un any molt important en què l’Estat no pot baixar les prestacions » i ha de fer un esforç en l’àmbit social i per reactivar l’economia. «No podem fer un pressupost que agreugi la crisi», va manifestar el ministre, que va assegurar que «la política d’inversions és més necessària que mai» i és «el volum de despesa que el país necessita».

En aquest sentit, López va explicar que «la diversificació en la política d’inversió pot repercutir positivament en l’economia andorrana en diferents secotrs», ja que es preveu, per exemple, una inversió de sis milions d’euros per infraestructures escolars i esportives, el condicionament de ministeris, la renovació del parc mòbil per un de més sostenible, i infraestructures tecnològiques, que han de permetre la modernització de l’Administració i l’agilització dels tràmits burocràtics. També s’ha pressupostat un increment per a promoció turística i una inversió de 25.000 euros per realitzar una prova pilot amb energies renovables. En aquest punt, s’ha d’esmentar la partida de tres milions destinada a cobrir la prestació d’atur involuntari, a la què es calcula que hi puguin accedir més de mig miler de persones durant l’any vinent. Així mateix, com a mesures incloses en el pressupost per reactivar l’economia, el ministre va recordar la reducció dels cànons d’Andorra Telecom i FEDA i l’augment de la transferència a la CASS per fer front a les noves prestacions que requereix la nova llei que entrarà en vigor el proper 1 de novembre. López també va explicar que s’ha previst una partida de gairebé mig milió d’euros per Andorra Desenvolupament i Inversió per promoure accions d’intercanvi de coneixmeents, l’organització de simpòsiums de comerç, de promoció del procés simplificat d’obertura de comerços i empreses, estudis del sector comercial i anàlisis de les millores en les infraestructures dels eixos comercials. De la mateixa manera es destinaran 41 milions a infraestructures bàsiques on s’inclou el Túnel dels Dos Valires i la desviació de Sant Julià, entre altres.

Entrant a analitzar les despeses, les de personal es reduïran un 0,3% i les financeres un 44%, com a conseqüència, sobretot, de la baixada que han experimentat els tipus d’interès. L’apartat dels passius financers també experimentarà una reducció de gaierbé el 100%, passant dels 260 milions pressupostats el 2009 als 12.380 euros pel 2010. En canvi, les despeses de béns corrents, les transferències corrents i les de capital, i les inversions reals augmentaran. Els capítols que més augmenten són els d’inversions reals, que ho fan en un 38,7%, i les transferències, que s’incrementen en un 33% les corrents i en un 9,6% les de capital.

Com a novetat, el 2010 cada ministeri gestionarà les seves inversions i obres públiques, cosa que suposarà «una complicació en la gestió, però una garantia que l’execució s’adeqüi a la realitat ». Aquesta característica ha aixecat crítiques per part del grup majoritari de l’oposició, que assegura que no els permet fer esmenes a determinades inversions.

En el capitol dels ingressos, s’ha tingut en compte la propera modificació de la taxa de consum i dels impostos especials que afecten el tabac per mantenir el diferencial de preu amb Espanya dins el que s’estableix en l’acord duaner i que suposaran una injecció d’uns 25 milions d’euros. Així, es preveuen uns ingressos per impostos directes de 2,7 milions d’euros, gairebé un 56% menys que en l’exercici actual, i per impostos indirectes uns 271 milions, un 13,2% inferiors. Les taxes suposaran uns 22 milions d’euros, gairebé un 9% menys que en el 2009. L’altre gran apartat és el d’ingressos patrimonials, pels que s’espera rebre poc més de 10,5 milions.

pdf3.jpg