Almunia avala el model de relació amb la UE del Govern

Autor: A. Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 23 d'Octubre de 2009

El comissari d’Afers Econòmics i Monetaris de la Unió Europea (UE), Joaquín Almunia, va rebre ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, a Brussel·les, en una trobada en la qual el líder europeu va avalar el model d’acord d’associació amb la Unió Europea que proposa l’executiu.

Segons va explicar Bartumeu, ell i Almunia van concertar una propera reunió en la qual  s’acabarà de definir “com i de quina manera” es formula l’acord. Bartumeu va posar en relleu que es farà “amb l’estreta col·laboració de la presidència de torn de la UE”, que ben aviat ocuparà Espanya. El cap de Govern hi va afegir que Almunia havia pogut comprovar que “no canviem el discurs en funció de quin sigui el nostre interlocutor”.

A banda, Almunia i Bartumeu van tractar altres temes, com l’acord monetari que permetria a Andorra encunyar euros, que segons el líder de l’executiu “feia un temps que estava força estancat” i “hem mirat com caldria desencallar- lo”. També van conversar sobre la revisió que aviat s’haurà de fer en l’acord sobre la fiscalitat dels rendiments de l’estalvi, un sistema per controlar els comptes dels no residents que existeix a la majoria d’estats considerats encara paradisos fiscals.

Avui el cap de Govern seguirà a Brussel·les per signar el conveni d’intercanvi de dades fiscals amb les autoritats de l’executiu belga. L’ambaixador especial davant la Unió Europea, Òscar Ribas, també forma part de la delegació.

L’OCDE felicita Andorra pels acords

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va felicitar ahir oficialment el Govern pels progressos mostrats en transparència fiscal internacional, i en concret pels cinc acords d’intercanvi d’informació fiscal obtinguts darrerament. Ho va fer a través d’una carta signada pel secretari general de l’organisme, Ángel Gurría, on afirmava que està “impressionat” pels “ràpids avenços” que ha aconseguit fer el Govern “en els darrers dos mesos”. Gurría també explicava a la missiva que estava al cas dels futurs acords que se signaran properament, i va destacar, entre tots, el que se subscriurà amb Espanya. D’altra banda, Gurría també agraïa que l’executiu l’hagi informat de manera puntual de quin era l’estat de la situació sobre el compliment dels compromisos.

pdf3.jpg