Govern, empreses i assalariats modificaran el sistema de quotes

Autor: M. Rodríguez
Font: El Periòdic
Publicat el: 16 d'Octubre de 2009

La primera reunió de la taula de treball de Recursos humans, qualificacions, formacions i plans de carrera –englobada en el marc de les Taules de Desenvolupament Econòmic, impulsades pel Govern socialdemòcrata com una de les promeses electorals a materialitzar– celebrada ahir va servir per constatar la convergència entre els actors polítics, empresarials i assalariats a l’hora de redefinir el sistema actual en aquesta matèria.

Un dels aspectes que es va tractar, tal com va expressar el coordinador de la Comissió de recursos humans i relacions laborals de la CEA, Josep Manzano, participant ahir a la reunió, va ser la necessitat de “casar demanda amb oferta” mitjançant l’obligatorietat que “tot lloc de treball ofert hagi de passar pel Servei d’Ocupació”. Aquesta vinculació directa de les ofertes de treball faria possible, segons Manzano, que en el cas que no es trobés una persona inscrita al Servei d’Ocupació amb les condicions requerides, es pogués produir un “permís automàtic” que permetés a les empreses contractar els treballadors amb més agilitat.

Tot i que les quotes de temporers podrien continuar tenint vigència, tal com ho possibilita la gran estacionalitat al Principat, la quota general seria eliminada, un fet que requerirà, però, una formació a tres nivells, segons Manzano: “La professional”, que haurà d’implementar-se en funció de les necessitats; la “formació continuada a les empreses”, que hauria d’encapçalar un Govern que, al mateix temps, aportés bonificacions per dur-la a terme; i finalment, una “formació ocupacional”, “absolutament indispensable”.

En aquest darrer cas, els agents ahir reunits van parlar de la necessitat del reciclatge com una de les possibles vies de millora de la situació laboral. El president de la Pime, Marc Aleix, va coincidir amb el mateix Manzano en la bona sintonia a l’hora d’afrontar una necessària reforma que, segons van expressar, compta fins i tot amb el vistiplau sindical. Tot i això, Aleix va il.lustrar unes reunions “tenses” que acaben, però, conciliant posicions conjuntes i va valorar positivament la “voluntat del Govern i la societat civil” per donar un pas decisiu i ferm en pro d’un millor sistema ocupacional.

Les reformes indicades en el si de la taula de treball implicarien modificacions legislatives, un cop se sintetitzin les visions que, després que ahir s’explicitessin els eixos de treball, haurà d’aportar cadascun dels integrants. Si bé s’havien previst tres reunions –la pròxima, el 17 d’octubre–, ahir es va acordar avançar dates i possibilitar més trobades.

pdf3.jpg